De reis van...

Op dit moment zit TIME 2018 in de afrondingsfase en kijken we terug op een zeer geslaagde onderzoeksreis in Indonesië. Komende weken zullen verschillende board members en consultants jullie via deze blog terug nemen naar de bijzondere reis en praten we jullie graag bij over onze ervaringen van het TIME 2018 avontuur. 

_______________________________________________________________________________________________________________

De reis van Liselotte van der Caaij - Consultant

In April startte ik als consultant binnen het team van TIME. Dat was het startsein voor een hele leuke en drukke periode. Het begon met het benaderen van bedrijven. In het begin van de zomer waren er negen bedrijven aangesloten bij ons project en kon ik mij gaan verdiepen in Apex International, het bedrijf waar ik onderzoek voor heb gedaan. Apex maakt walsen voor industriële print machines. Voor mij als marketingstudent leek het in het eerste gezicht een ver van mijn bed show, maar ik leerde al snel dat het veel meer van toepassing was op mijn studie dan ik dacht. Als ik in de toekomst een verpakking mag ontwikkelen voor een product, moet die namelijk ook nog goed uit de printer komen te rollen. Dit is precies de wereld waar ik mij in verdiept heb in Indonesië.

De eerste stap was het begrijpen van de markt en de daarin actieve partijen. Vervolgens was het zaak om in Indonesië de juiste mensen om de tafel te krijgen. Dit bleek nog niet zo simpel als gedacht. Zomaar bellen naar de andere kant van de wereld om een afspraak te maken is nog niet zo makkelijk. Ik maakte mij voorafgaande aan de reis dan ook best wel zorgen of ik wel genoeg afspraken kon krijgen.  Dat bleek ook wel een beetje terecht want ik stapte op 20 oktober in het vliegtuig met slechts drie afspraken. In Indonesië moest ik dan ook hard aan de slag. Gelukkig kreeg ik hulp van ontzettend leuke Indonesische studenten die voor TIME wilden tolken. Door hen bleken mijn zorgen gelukkig voor niets geweest omdat er genoeg bedrijven waren die mij te woord wilden staan. Dit heeft veel onverwachte situaties opgeleverd waarin je maar één ding kon doen: Go with the flow!

Het is best lastig om 4 weken aan indrukken op papier te zetten. Je werkt heel lang toe naar zo’n reis en dan gaat het in één keer enorm snel voorbij. Wat mij het meeste zal bij blijven van deze reis zijn de mensen die ik heb ontmoet. De tolken waarmee we hebben mogen samenwerken en de mensen die ik heb geïnterviewd voor mijn onderzoek. Stuk voor stuk waren het warme mensen die erg bereid waren te doen wat ze konden om je te helpen. Ik had daarin in groter cultuurverschil verwacht dan ik uiteindelijk heb ervaren. Er zijn natuurlijk cultureel gezien ook verschillen in vergelijking met Nederland. Dat zie, ruik en proef je. Maar het zijn vooral de vele gelijkenissen, kijkend van mens tot mens, die mij nog heel lang bij zullen blijven. Als ware Hollander heb ik door samen te werken met slimme en talentvolle mensen een nieuwe betekenis kunnen geven aan de woorden bescheidenheid, compassie en vriendelijkheid. Eigenschappen die in Nederland niet altijd genoeg op waarde worden geschat maar waar ik zeker wat vaker bij stil mag staan.

Na een week hard werken trokken we er ieder weekend op uit om meer van het land te ontdekken. Hierdoor hebben we plekken bezocht zoals de Borobudur tempel, de Bromo vulkaan en het eiland Bali. Grappig genoeg had ik heel erg uit gekeken naar ons verblijf in Bali, maar miste ik daar juist het “echte Indonesië” zoals we dat de weken daarvoor hadden ervaren. Al ga ik de scooter avonturen op Balie met de TIME-ladies nog wel missen nu we terug zijn.

Ik denk dat een deelname aan TIME je heel erg veel dingen leert. Je ervaart hoe je op situaties reageert die je eerder misschien nog nooit had meegemaakt. Ook leer je dat de reactie die jij hebt heel anders kan zijn dan die van andere, wat je ook weer inzichten geeft. Als je je tijdens de reis open stelt valt er ook enorm veel te leren over de cultuur van het land waar je verblijft. Naast het inwinnen van informatie voor je onderzoek heb je namelijk ook een heleboel ‘small talk’ waarin je leert over de lokale gebruiken en cultuur. Ik denk dat als ik over een paar jaar terug kijk op deze reis, ik nog steeds heel positief terugkijk op het zelfstandig uitvoeren van veldonderzoek in een niet-westerse cultuur. Dit is een unieke ervaring voor mij geweest.

Ook zin om aan de slag te gaan? Stuur je motivatiebrief + cv naar secretary@asset-marketing.nl en solliciteer.

 

De reis van Eline Franken - Consultant

Je zult het niet geloven, maar de afgelopen reis ging al m’n verwachtingen te boven. Wat een ontzettend gave maand wat dit! Van tevoren wist ik dat het een ‘work hard, play hard’-mentaliteit zou zijn, maar ik denk dat we met z’n allen daarbovenuit gestegen zijn. Wanneer vrienden en familie de afgelopen weken vroegen hoe het in Indonesië is, had ik vaak maar drie woorden nodig: druk, hectisch en ontzettend leuk!

 

Nadat we op zondagavond aankwamen in Jakarta, begon maandag om 9 uur onze eerste werkdag. Er was geen tijd voor een jetlag. Vol goede moed doken we achter onze laptop om Indonesische bedrijven te benaderen. Gelukkig kregen we hierbij hulp van Indonesische studenten die in Bahasa veel beter konden uitleggen wat wij graag wilden. Ik ben deze mensen ontzettend dankbaar, want zonder hen was het vele malen lastiger om bij bedrijven binnen te komen of überhaupt met de juiste persoon in gesprek te gaan.

Deze tolken zorgden er ook voor dat we de cultuur letterlijk konden proeven. Iedere dag werd er via Go-Jek, de thuisbezorgd van Indonesië, lunch besteld. Pfoe, dit was wel pittig de eerste dag! Maar al snel merkte ik bij mezelf dat er steeds meer sambal bij de rijst ging. Straks ga ik dit nog missen in Nederland..

Na een paar dagen bellen en mailen kwamen er steeds meer afspraken in de agenda. Mijn aftrap was bij het Indonesische kantoor van H&M, zo’n grote naam zorgde ervoor dat er van tevoren (gezonde) spanning was. Bij iedere afspraak was het steeds weer een verassing waar je terecht kwam; gewoon op kantoor, in een mall of zelfs bij de Mc Donald’s.. Ook de persoon waarmee je een afspraak had, was altijd weer afwachten. Zo is het ons overkomen dat we zonder pardon 2,5 uur moesten wachten of dat bij iedere belangrijke vraag het antwoord ‘Sorry, dit weet ik niet maar zal ik via WhatsApp naar je sturen’ was. Daarentegen zijn Indonesiërs wel ontzettend gastvrij, werden we mee uit lunchen genomen en gaven ze ons interessante tips.

Na twee weken Jakarta, vertrok ik met zes anderen naar Surabaya. Een stad dat minder hectisch is dan Jakarta, maar ook zakelijk gezien heel anders is. Omdat bedrijfsbezoeken lastig te maken waren, moest ik op een andere manier aan informatie komen. Gelukkig boden telefoongesprekken de uitkomst. Samen met tolk Monica heb ik uren op mijn slaapkamer gezeten om telefoongesprekken met diverse bedrijven te voeren, waarbij zij alle vragen en antwoorden voor mij vertaalde.

 ’s Avonds en in het weekend maakten we optimaal gebruik van de tijd om het land te kunnen zien. Na twee weken Jakarta kunnen we concluderen dat deze stad rijk is aan een aantal mooie rooftopbars, het eten heerlijk is en dat ze niet vaak blanke mensen zien. We hebben niet meer kunnen bijhouden hoe vaak we ‘geïnterviewd’ zijn en op selfies staan.

Ik bleef me ook elk weekend verbazen hoe mooi Indonesië is. We hebben er wat uurtjes slaap voor moeten skippen (lees: 11 uur ’s avonds vertrekken om de zonsopgang om half 6 te kunnen zien), maar het was het allemaal waard! Wat ik het allermooiste vond? Heb je even? Dit is namelijk niet op één hand te tellen.

 

Zoals je wel kan begrijpen, heb ik ontzettend veel geleerd de afgelopen maand. Naast dat ik nu uiteraard vloeiend Engels spreek, heb ik ook geleerd dat wij, als Nederlanders, best wel bot en direct kunnen zijn. Om zaken te kunnen doen in het buitenland moeten wij ons daarom enorm aanpassen en ben ik blij dat ik de afgelopen maand daaraan heb kunnen werken. Ook om deze reden ben ik enorm blij dat we tolken tot onze beschikking hadden. Daarnaast ben ik ook mezelf tegen gekomen, je leert jezelf nog beter kennen en leert enorm snel van je eigen fouten. Dit allemaal leidt tot een groot voordeel voor het onderzoek, want ik ben ervan overtuigd dat we stuk voor stuk iets moois hebben neergezet!

Ik wil het bestuur, de begeleiders, de consultants en natuurlijk de deelnemende bedrijven bedanken voor dit mooie en leerzame avontuur!

Ben je enthousiast geworden door mijn verhaal en wil je volgend jaar ook mee als consultant? Aarzel dan niet, solliciteer direct en stuur je motivatiebrief + cv naar info@time-tilburg.nl. Ik geloof er heilig in dat dit het hoogtepunt van je studentenjaren zal zijn!

_______________________________________________________________________________________________________________

De reis van Lennart Bierbooms - Consultant

Na vijf maanden voorbereiding was het dan zover, met de TIME-groep naar Indonesië! De eerste stap op Indonesische grond voelde nog onwerkelijk. De volgende ochtend begonnen we al met een kickstart bij de Nederlandse ambassade. Vanaf dit moment waren we dagelijks bezig met afspraken. Voor de afspraak weet je nooit wat voor type gesprekspartner er tegenover je zit en hoe het gesprek gaat lopen. Iedere gesprek was een nieuwe ervaring en ontzettend leerzaam. De afspraken leerde me aan de ene kant veel over de openheid en warmte van de Indonesische cultuur en aan de andere kant leverde het diepgaande kennis voor mijn onderzoek op.

Hoewel de eerste week hectisch en druk was, leerde het mij de tijd beter indelen. Hierdoor kon ik meer genieten van de vrije tijd (onder andere iedere dag goed eten, vulkaan beklimmen, watervallen bezoeken, tempels bezoeken, naar Bali gaan) en overdag vol energie alles in het belang van het onderzoek doen. Het project heeft me dan ook laten zien hoe belangrijk het is om hard werken en vrije tijd goed in balans te houden.

De maand Indonesië is ontzettend snel gegaan. Hoewel het goed voelt weer in Nederland te zijn, mis ik vanaf dag één de geweldige tijd in Indonesië. Ieder moment van de dag met een leuke groep delen, zowel werk als vrije tijd, was een hele mooie ervaring. Ik zal nog vaak herinneringen ophalen en ben iedereen dankbaar voor het creëren van deze herinneringen en ik zal het iedereen dan ook zeker aanraden! Wij zijn momenteel nog op zoek naar een nieuw bestuur en consultants voor TIME 2019. Heb je interesse? Aarzel dan niet, solliciteer direct en stuur je motivatiebrief + cv naar info@time-tilburg.nl.

Groetjes, Lennart

_______________________________________________________________________________________________________________

De reis van Serge Caljouw - Student Counsellor

Nu de reis er bijna op zit is er aan mij gevraagd wederom een blog te schrijven voor TIME en hoe ik dit afgelopen jaar tot nu toe als student counselor ervaren heb. Het afgelopen jaar heeft voor mij in teken van TIME gestaan waar ik op persoonlijk vlak enorm veel heb kunnen leren. Hiernaast heb ik ook een enorm leuke groep nieuwe mensen leren kennen.  

TIME begon voor mij bij de landenkeuze waarbij wij, als bestuur, voor Indonesië hebben gekozen. Hierna was het aan het bestuur de taak om consultants te werven. Hierbij hebben wij geflyerd, infosessies gegeven en jullie allemaal lastiggevallen via Social Media. Toen wij een groep gemotiveerde consultants aangenomen hadden zijn wij begonnen met de acquisitieperiode.

 

Wij hebben een drukke acquisitieperiode achter de boeg waar wij uiteindelijk 9 contracten uit hebben gehaald. Dit hebben wij gedaan door het bellen van bedrijven, beurzen bezoeken en op bedrijfsafspraken te gaan. Vanuit mijn rol van student counselor ben ik hier dan ook enorm trots op. De acquisitieperiode was namelijk mijn verantwoordelijkheid en hiernaast was ik verantwoordelijk om de consultants te blijven motiveren. Zelf kijk ik terug op een geslaagde periode en ben ik de consultants ook extreem dankbaar voor de getoonde inzet.

Na de acquisitieperiode begon de periode van het schrijven van de vooronderzoeken. Hier waren de consultants wat zelfstandiger in en werd er minder in groepen op de uni gewerkt. Echter was dit geen periode waarin stilgezeten werd. Als bestuur moesten wij nu alles gaan regelen voor de reis en over de praktische zaken op reis moesten ook beslissingen gemaakt worden.

Nu zitten wij alweer in de laatste week van de reis zelf en deze weken zijn echt omgevlogen. De eerste twee weken zaten wij in Jakarta waar de consultants enorm veel afspraken hadden, hiernaast moesten er tolken op locatie komen om te ondersteunen met het bellen en waren wij als bestuur nog druk met de laatste praktische zaken. Dit was een hectische periode waar ik weer enorm veel heb kunnen leren. Hiernaast is het natuurlijk enorm gaaf om internationale afspraken te hebben en bij bedrijven binnen te komen waar je anders niet zo snel terecht komt.

 

Na deze twee weken Jakarta was er een splitsweek, de groep ging hier uit elkaar en werd er in de steden Bandung en Surabaya gewerkt. Zelf heb ik hier vanuit Bandung gewerkt. Ook hier werden er weer veel afspraken geregeld en kregen de consultants meer inzicht in wat zij qua informatie nog nodig hadden. Het ging bij deze afspraken veel om het fact checken en kijken of de informatie die de consultants nu hadden consistent is met de nieuwe informatie die zij kregen uit de afspraken.

Nu zit ik in Bali en zijn Kevin en ik bezig om de laatste informatie voor zijn onderzoek binnen te halen. Ik vermoed dat deze week ook weer voorbij zal vliegen. Wij gaan deze week nog goed aan de slag en het weekend fijn afsluiten. Volgende week dinsdag zullen wij alweer op Schiphol landen.

Als ik terugkijk op dit afgelopen jaar TIME kan ik het iedereen wel aanraden. Het is een enorm drukke periode maar ik heb er dit jaar ook gigantisch veel energie en plezier uitgehaald. Wij zijn momenteel nog op zoek naar een nieuw bestuur en consultants voor TIME 2019. Heb je interesse? Aarzel dan niet, soliciteer direct en stuur je motivatiebrief + cv naar info@time-tilburg.nl.

PS: naast het harde werken is er ook genoeg tijd voor leuke activiteiten (:

Groetjes Serge

 

_______________________________________________________________________________________________________________

Download Brochure

Please fill in your email to download the brochure
Copyright © Time Tilburg. All rights reserved.Created by LR Internet